Ulično delo

Pomemben del aktivnosti našega društva predstavljajo ulične akcije, intervencije in druge vsebine, ki se odvijajo neposredno med ljudmi na ulicah mesta.

 

EKO patrulja

 

Iniciativa EKO patrulja z mehkimi intervencijami opozarja na onesnaževanje in druge okoljske probleme ter promovira vzorno metanje odpadkov v koše za smeti, ustrezno ločevanje odpadkov, uporabo ekoloških vrečk in druge ukrepe za boljše ravnanje z odpadnimi snovmi. Nastopa zaščitniško in osveščevalno do okolja. V okviru programa smo na dogodku EKO teden udeležence opominjali na pereč problem smetenja in neprimernega odlaganja odpadnih materialov ter spodbujali interakcijo z mimoidočimi na temo ohranjanja čistega okolja, v katerem živimo.


 
Gondola soočenja

 

Gondola soočenja je namenjena spodbujanju dialoga in povezovanja različnih ljudi. Udeleženca sta dve osebi različnih ozadij, lahko pripadnika iste ali različne generacije, ki se predhodno ne poznata. Posameznika posedemo v gondolo, kjer sedita obrnjena drug proti drugemu, pred pričetkom vožnje pa prejmeta kuverto z navedbo teme, o kateri se bosta pogovarjala. V času vožnje morata debatirati, izraziti poglede in zagovarjati lastna stališča o predpisani iztočnici. Gondola je kot prizorišče debate izbrana namerno, saj predstavlja zaprt, izoliran prostor, kjer sta sogovornika prisiljena v soočenje kljub razlikam v mnenjih in izkušnjah.   

Cilj aktivnosti je ustvarjanje konstruktivnega pogovora preko razumevanja drugačnih stališč in spoznavanja raznolikih pogledov. Tematike pogovora so lahko provokativne ali povsem vsakdanje, se dotikajo problematik ene ali druge starostne skupine, pa tudi stereotipov, predsodkov in tabujev.

 

Čiščenje nestrpnosti z mariborskih ulic

 

Nesnaga, ki se je nabrala na stenah mariborskih javnih površin, precej bode v oči in daje popolnoma napačen vtis o stanju duha v mestu. Gre za sovražni govor, nasilno retoriko in druge nesprejemljive oblike izražanja, ki spodbujajo k diskriminaciji. V okviru akcije so se mladi prostovoljci društva IndiJanez podali na ulice Maribora in poiskali “tarče”, kot so kljukasti križi, homofobne izjave, izrazi nestrpnosti do tujcev, rasistični dovtipi in druge podobne stvaritve, ki so jih nato prebelili.

Na akcijo so se prostovoljci pripravljali sistematično. Predhodno so pregledali in poslikali grafite ter na zemljevidu označili njihove lokacije, sama aktivnost pa se je odvila v obliki več dnevnih akcij. Z omenjeno intervencijo smo se zoperstavili sovražnemu govoru na ulicah našega mesta, mladim pa ponudili primer dobre prakse vključevanja v lokalno skupnost in priložnost za aktivno udejstvovanje v okolju, ki temelji na duhu sobivanja in odgovornega vedenja vseh generacij.

 

Misli na mariborskih ulicah

 

Akcija Misli na mariborskih ulicah je še en primer intervencije v okviru uličnega dela našega društva. Z njo mimoidoče spodbujamo k aktivnemu dojemanju okolice, postavljanju dobrih zgledov in aktivni participaciji v družbi. Udeležence pozivamo, da podajo misli, citate in predloge za boljšo prihodnost. Njihove doprinose skrbno zabeležimo, vsakemu pa pripišemo avtorja. Kasneje jim dodamo angleški prevod, jih plastificiramo in nalepimo na izbrana mesta na mariborskih ulicah. Potencialne bralce, ki se bodo sprehodili mimo teh napisov, želimo med drugim opozarjati na pereče probleme v okolju in družbi, v kateri živijo. 

 

Ovekovečimo spomine

 

V okviru programa Ovekovečimo spomine želimo skozi sproščene pogovore spodbujati medgeneracijsko sodelovanje, s posebnim poudarkom na individualnih izkušnjah posameznikov in interpretacijah doživljanja preteklosti. Cilj akcije je zbiranje osebnih spominov Mariborčanov, ki so povezani z lokacijami po mestu in s tem združevati različne izkušnje. Na ta način želimo spodbujati empatijo med posamezniki in skupinami, s tem pa vzpostavljati pristnejše odnose med mlajšimi in starejšimi generacijami, ki sobivajo v Mariboru.
 


slikaslikaslikaslika

Trenutno ni dogodkov
NoviceVse

Naše delo omogočajo

partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
Naš spletni portal uporablja piškotke

... z namenom zagotavljanja kvalitetne spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Naš spletni portal uporablja piškotke

... z namenom zagotavljanja kvalitetne spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Vaše nastavitve piškotkov so bile shranjene