Izšel novi časnik IndiJanez na temo Palestine
Objavljeno dne: 11 junij 2024

V teh dneh smo izdali posebno tematsko številko časnika IndiJanez, ki je v celoti posvečena izraelski okupaciji Palestine. Številka, ki smo jo pripravili v luči krvavega genocida, ki ga Izrael že deveti mesec izvaja nad Palestinci, je izšla v okviru dnevov solidarnosti s Palestino v Mariboru, ko številne mariborske organizacije pripravljajo dogodke in vsebine na temo okupacije. 

Osrednji del številke je namenjen izpovedim Palestink in Palestincev, ki se že desetletja vsakodnevno soočajo s posledicami sistemskega nasilja Izraela. Izpovedi so bile v izvirniku zbrane leta 2017, natančneje v okviru posebnega projekta Urada Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih dejavnosti na okupiranih palestinskih ozemljih ob takratni 50-letnici izraelske okupacije.

Številne izmed omenjenih zgodb srhljivo spominjajo na pričevanja, ki zadnjih 8 mesecev prihajajo iz Gaze, pa tudi z Zahodnega brega, izbrali pa smo jih prav kot opomin, da se nasilje nad palestinskim ljudstvom ni začelo oktobra lani, ampak da zdaj spremljamo zgolj najnovejše poglavje. Preostanek številke je namenjen kratkemu orisu okupacije, objavljen pa je tudi program dogodkov in vsebin v okviru dnevov solidarnosti. 

Vsebine so pred izidom v tiskani obliki bile objavljene tudi na spletu, kjer ostajajo prosto dostopne na spletni strani časnika. Tiskana izdaja bo medtem brezplačno distribuirana sodelujočim organizacijam ter po lokalih in drugih zbirališčih v Mariboru, na voljo pa je tudi v MC Pekarna in v prostorih društva. 

Dnevi solidarnosti s Palestino v Mariboru potekajo med 5. in 12. junijem. Namen iniciative nevladnih organizacij je izražanje solidarnosti s palestinskim ljudstvom ter osvetlitev ustvarjanja, trpljenja in boja Palestincev za svobodo skozi palestinska pričevanja in literaturo, gledališke predstave, fotografsko razstavo, filme, predavanja, pogovore in analize ekonomsko-politične srži, ki poganja nenehno vojno stanje in zaostrovanje razmer. 


slika
Trenutno ni dogodkov
MC PekarnaVeč
Razstava - Nočni prijatelji

petek, 12 jul. 2024 18:00

ARKONA (Rus)

petek, 23 avg. 2024 21:00

Brutal Janez Fest 2024

sobota, 07 sep. 2024 18:00

NoviceVse

Naše delo omogočajo

partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
Naš spletni portal uporablja piškotke

... z namenom zagotavljanja kvalitetne spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Naš spletni portal uporablja piškotke

... z namenom zagotavljanja kvalitetne spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Vaše nastavitve piškotkov so bile shranjene