Udeležba na Nacionalnem posvetu mladinskega sektorja 2021
Objavljeno dne: 08 december 2021

V torek, 7. novembra 2021, se je odvil vsakoletni Nacionalni posvet mladinskega sektorja. Dogodka za mladinske delavce, voditelje ter predstavnike mladinskih organizacij in organizacij za mlade se je udeležilo tudi Društvo IndiJanez.

Dogodek, ki je letos nosil naslov "Korak naprej", je organiziral Urad Republike Slovenije za mladino v sodelovanju z Mladinskim svetom Slovenije, že drugo leto zapored pa je potekal preko spleta.

Namen posveta je bil pogled mladinskega sektorja na trenutno stanje ter priprava strateških usmeritev za v prihodnje. V uvodu posveta je bila tako naslovljena tudi Resolucija o razvoju mladinskega sektorja in mladinske politike 2014, ki je nastala kot posledica sodelovanja mladinskega sektorja in rezultat posveta leta 2014; izpostavljeni so bili njeni dosežki in uresničeni ukrepi.

Udeleženci, ki delajo na področju mladine, so se v glavnem delu dogodka razdelili v 12 delovnih skupin, kjer so skupaj razmišljali o prihodnosti mladinskega sektorja in mladinskega dela ter skušali identificirati ključne izzive, s katerimi se mladi in tisti, ki se z njimi srečujejo, danes soočajo. Skupine so ideje in oblikovane vsebine povzele v predloge za konkretne ukrepe v mladinskem sektorju. Po zaključenem skupinskem delu je potekalo preferenčno glasovanje med vsemi zbranimi predlogi. 

Naslednjih pet ukrepov je prejelo največ glasov:

  •  "Srečni mladi za srečno družbo" – zagotavljanje podpornega sistema (mladinsko delo) za osebni in profesionalni razvoj mladih 
  • "Manj individualnosti" – več sodelovanja in spodbujanje sodelovanja in solidarnosti kot odgovor na pretirani individualizem 
  • "Participacija mladih v družbi" – celostni pristop k opolnomočenju mladih
  • "Stabilnost NVO z javno financiranimi trajnimi zaposlitvami" – stabilnost NVO z učinkom trajnega zaposlovanja v NVO, financirana iz javnih sredstev
  • "Krepitev skupnosti in skupnostnega dela" – mentoriranje idej mladih, odziv na konkretne potrebe skupnosti in izvajajanje "udarniških akcij”

Pred sklepnim delom je za sproščenost poskrbel kviz na temo delovanja in zgodovine mladinskega sektorja ter področja mladine. Sledil je pogovor z ministrico za izobraževanje, znanost in šport, prof. dr. Simono Kustec, dogodek pa smo zaključili s podelitvijo državnih priznanj v mladinskem sektorju za leto 2021.

Dobitniki letošnjih priznanj so:

  • Zorko Škvor (Državno priznanje za kakovostno in uspešno delo v daljšem časovnem obdobju v mladinskem sektorju);
  • mladinski klub LokalPatriot (Državno priznanje za prispevek k uveljavljanju mladinskega sektorja);
  • Cerkljanski mladinski alternativni klub (Državno priznanje za prispevek k uveljavljanju mladinskega sektorja);
  • društvo Mladinski ceh za projekt BREZ VEZ(E) DO SLUŽBE (Državno priznanje za izvedbo izredno uspešnega oziroma odmevnega in koristnega projekta v mladinskem sektorju);
  • zavod za vzgojo, versko, kulturno in izobraževalno dejavnost mladih Katoliška mladina za projekt Stična mladih (Državno priznanje za izvedbo izredno uspešnega oziroma odmevnega in koristnega projekta v mladinskem sektorju).

 

 

slikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslika

slika
Trenutno ni dogodkov
MC PekarnaVeč
SCENA festival 2024

petek, 29 mar. 2024 19:00

peKARAOKE

sobota, 06 apr. 2024 20:00

KiNG FOO

sobota, 13 apr. 2024 21:00

SVEMIRKO

petek, 19 apr. 2024 21:00

SEVENTH STATION, Mind Juice

četrtek, 16 maj. 2024 20:00

ĐOKO - To ti vračam, tvoje je

sobota, 18 maj. 2024 20:00

Brutal Janez Fest 2024

sobota, 07 sep. 2024 18:00

NoviceVse

Naše delo omogočajo

partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
Naš spletni portal uporablja piškotke

... z namenom zagotavljanja kvalitetne spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Naš spletni portal uporablja piškotke

... z namenom zagotavljanja kvalitetne spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Vaše nastavitve piškotkov so bile shranjene