Zagovorništvo

Temeljne vloge zagovorništva so:

  • zastopanje interesov, želja, glasu ljudi;
  • zagotavljanje polnopravnosti;
  • nadomeščanje primanjkljajev moči in vpliva tistih posameznikov, katerih moč je šibka ali neenakovredno zastopana v primerjavi z drugimi člani družbe.

Zagovorništvo je tudi strokovna drža, metoda, etična naravnanost, ki upošteva perspektivo možnosti in si prizadeva za krepitev družbenega položaja, osebne moči in vpliva posameznika. Predstavlja splošno usmeritev, ki se zavzema za zaščito temeljnih pravic in dostojanstva ljudi, prav tako za destigmatizacijo in deinstitucionalizacijo.

Zagovorniška vloga temelji na tradiciji borbe za družbeno emancipacijo obrobnih družbenih skupin (delavcev, žensk, etničnih in rasnih manjšin in drugih).

(Povzeto po: Mojca Urek, FSD)

 

Naj torba ne bo borba

 

Mladi so velikokrat izpostavljeni neenakopravni vlogi v družbi, kar še najbolj velja za mlajše otroke. Primer zagovorniške vloge naše organizacije, kjer skušamo doseči strukturne spremembe v šolskem sistemu, je program Naj torba ne bo borba. S pritiskom na odločevalce želimo doseči, da obremenitev šolskih torb osnovnošolcev ne bi presegala 10% otrokove teže. V podporo so nam statistike, ki smo jih doslej bazirali na vzorcu več kot 1000 otrok, ves čas pa sodelujemo s strokovnjaki z različnih področij, kot so pediatri, fizioterapevti in specialisti.

Z akcijo tehtanja šolskih torb smo začeli marca 2016 in na vzorcu 562 otrok ugotovili, da je pri kar 81% otrok torba presegala 10% telesne teže, celo 42% otrok pa je imelo torbo, ki je tehtala  nad 15% telesne teže. Takšne obremenitve lahko resno ogrozijo telesni razvoj otroka. Strokovnjaki zato opozarjajo, da je maksimalna še varna priporočena teža šolskih torb pod 10% telesne teže otroka; ko presega 15% telesne teže otroka, namreč predstavlja že visoko tveganje za okvare hrbtenice, povzroča pa lahko tudi glavobole in motnje koncentracije ter posledično pripelje tudi do slabšega šolskega uspeha. 

Stroka obenem poudarja pomen pravilnega nošenja šolske torbe: na obeh ramenih z oblazinjenimi in dovolj širokimi naramnicami. Predvsem odsvetuje nošenje torbe na eni rami in torbe na koleščkih, saj takšno nošenje dolgoročno vodi v trajne spremembe drže in motnje krivin hrbtenice. Kar 10% osnovnošolcev naj bi imelo težave s hrbtenico, s starostjo pa ta odstotek le narašča. Pretežke torbe in nepravilno nošenje nista edini krivec, a nedvomno predstavljata enega izmed pomembnejših dejavnikov. 

Na eni od akcij je društvo k sodelovanju povabilo še poslanske skupine in enega nepovezanega poslanca ter z njimi izvedlo eksperiment. Udeleženci so se po nekajurnem nošenju šolskih torb, ki so presegale 15% njihove telesne teže, strinjali z ugotovitvijo, da so torbe prevelike in pretežke in se zavezali k podpori prizadevanj za iskanje praktičnih in političnih rešitev. Trenutno sodelujemo z eno od mariborskih osnovnih šol, kjer skušamo v okviru pilotnega programa z osveščanjem in šolskimi ukrepi zmanjšati število preobremenjenih otrok.
 


slika

Trenutno ni dogodkov
NoviceVse

Naše delo omogočajo

partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
Naš spletni portal uporablja piškotke

... z namenom zagotavljanja kvalitetne spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Naš spletni portal uporablja piškotke

... z namenom zagotavljanja kvalitetne spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Vaše nastavitve piškotkov so bile shranjene