Lutkovna skupina

Lutkovna skupina IndiJanez je s svojim delovanjem pričela leta 2016, povezuje pa mlade z željo po drugačnem delovanju na tem področju. Trenutno ekipo sestavlja šest članov, med katerimi so nekateri že izkušeni v lutkarstvu, spet drugi pa so čisti novinci. S predstavami skušajo razbijati stereotipne vloge junakov v klasičnih zgodbah ter razbliniti zasidrana mišljenja, s tem pa ustvariti vzpodbuden vzgojno-izobraževalni trenutek s težnjo k nematerialnosti. Ob vsem tem se seveda tudi zabavajo ter širijo lastna obzorja in spretnosti, saj celoten koncept sloni na ideji “naredi sam”. Skupina tako poleg vsebine zgodb oblikuje tudi lutke in sceno.

Doslej so uprizorili dve predstavi, Črno belo ter Netopirček in sraka. Trenutno je v pripravi tudi tretja. 

 

ČRNO BELO

Družina srečno živi v svojem belem svetu, zaščitena pred vsem tujim, črnim, česar se boji. Nekega lepega belega dne v njihov dom vstopi mačkon, ki je seveda črn. In njihova življenja se spremenijo. Spoznajte, kako.

Zasedba: Petra Kavaš, Ramiz Derlić, Nina Derlić Tichy, Sara Karin, Nejc Kovač in Nina Šulin

Lutkovna predstava Črno belo je nastala po avtorski slikanici Žige X. Gombača z istim naslovom. V literarni predlogi se avtor sprašuje o tem, kako lahko nekaj neznanega, neizrekljivega, strašljivega in nepojmljivega sprejmemo v svoje življenje in ga s tem obogatimo. Sprejemanje drugačnosti se ne izreka le na nivoju ljudi, ampak je preneseno na celotno življenje in razmišljanje. 

V predstavi, ki temelji na tehnologiji ploskih lutk, izkoriščamo možnosti tako senčnega gledališča kot tudi igre enostranskih ploskih lutk v prostoru. S pomočjo poenostavljenega poigravanja s paravani različnih oblik in vzpostavljanja odnosov med njihovimi pozicijami se razvija akcija, ki jo dopolnjuje zvočno ozadje, tvorjeno z različnimi mehanskimi zvoki. Likovna podoba predstave temelji na dvobarvnosti zgodbe: črni in beli, ki se v barvitosti podtonov zlivata v ubrano barvno harmonijo.

Predstava traja 30 minut in je namenjena otrokom starosti 3 let in več. 


NETOPIRČEK IN SRAKA

Netopirček je nebogljen netopirski mladič, ki še ne zna leteti. Ko zbere pogum, se zgodi nesreča in pristane pri kradljivi sraki. Ta ga sprejme v svoj dom, vendar mora v zameno šteti nakradeno blago. Bo uspel pobegniti iz gnezda in se vrniti domov? Kako bo premagal strah? Mu bo kdo pri tem pomagal?

Zasedba: Petra Kavaš (netopirček), Andreja Domanjko (sraka, kača), Ramiz Derlić (medved, polž, krt), Nina Tichy Derlić (princeska, ribica, vrabček)
Režija in dramaturgija: ekipa Lutkovne skupine IndiJanez
Scenografija: Nina Šulin
Oblikovalec svetlobe: Gašper Bohinec
Glasbena spremljava: Nejc Kovač
Zasnova lutk: Nina Šulin
Izdelava lutk: ekipa Lutkovne skupine IndiJanez

Avtorska predstava Lutkovne skupine IndiJanez iz leta 2017 je kombinacija senčnega in klasičnega tridimenzionalnega lutkovnega gledališča. Senčno gledališče velja za najstarejšo obliko človekovega kreativnega izražanja in zabave, senčne lutke pa so nežne, mehke in poetične. Kljub temu, da uprizarjajo jasne, preproste in otrokom že znane vsebine, gre za atraktiven in čaroben medij, kar je eden glavnih razlogov za njegovo izbiro. Senčne lutke je skupina izdelala sama iz barvne folije, kartona in plastike, pri čemer so veliko materiala reciklirali, s tem pa odpadnim snovem podarili novo funkcijo. Za večjo razgibanost predstave so vpeljali tudi prstne in ročne lutke, ki so jih prav tako izdelali sami. 

Celotna predstava poteka ob avtorski glasbeni spremljavi pianista, sicer člana lutkovne skupine, kar obenem predstavlja izziv in priložnost za večjo improvizacijo. Po premieri leta 2017 so sledile uprizoritve v vrtcih za predšolske otroke, nato so se lutkarji s predstavo prijavili na Srečanje lutkovnih skupin Slovenije 2018 in prejeli vabilo na območno in regijsko srečanje lutkovnih skupin. Isto leto so za Netopirčka in srako prejeli zlato plaketo na državnem srečanju v Dolenjskih Toplicah, kamor je bilo uvrščenih osem najboljših slovenskih lutkovnih skupin. 

Predstava traja 25 minut in je primerna za predšolske otroke in otroke 1. triade OŠ.


slika

Trenutno ni dogodkov
NoviceVse

Naše delo omogočajo

partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
Naš spletni portal uporablja piškotke

... z namenom zagotavljanja kvalitetne spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Naš spletni portal uporablja piškotke

... z namenom zagotavljanja kvalitetne spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Vaše nastavitve piškotkov so bile shranjene