Ozaveščanje

Ozaveščamo na razne načine in o raznih temah. Najraje o tabujih. O mladih z manj priložnosti. Razvili smo kar cel program z dejavnosti za osveščanje, ki smo ga poimenovali Posluh!

Program Posluh! izhaja iz premise, da se s sprejemanjem določene oblike drugačnosti naučimo strpnosti in razumevanja tudi za kakšno drugo. Vpliva na neformalno učenje mladih in pridobivanje socialnih kompetenc. Mladi z manj priložnostmi*, ki bi želeli sodelovati se Društvu Indijanez lahko priključijo in delujejo kot aktivni udeleženci na predstavitvah.

Program je bil prvič izvajan v letu Evropske prestolnice mladih Maribor v letu 2013, ko smo z gluhimi in naglušnimi mladostniki opravili več kot 100 ur predstavitev slovenskega znakovnega jezika po srednjih šolah v Mariboru in okolici. V letu 2014 smo program vsebinsko razširili s področjem spolnih identitet, ki se je na srednjih šolah izkazalo kot tabuizirano in s stereotipi prepredeno tematiko, v letu 2015 pa smo program dodatno vsebinsko nadgradili na področje alkoholizma in invalidnosti ter tudi teritorialno razširili, saj ga izvajamo nacionalno, izven matične regije.

Program poteka kot interaktivna šolska ura, kjer naši prostovoljci, opredeljeni kot mladi z manj priložnostmi, dijakom na neposredni osebno-izpovedni način predstavijo svojo življenjsko zgodbo, anekdote, prigode in težave, s katerimi se srečujejo v okolici zaradi svoje marginaliziranosti. Z iskreno, spontano in srčno izpovedjo rušijo stereotipe in predsodke, obenem pa širijo razumevanje in toleranco do drugačnosti.

* Mladi z manj priložnostmi so mladi, ki se srečujejo z diskriminacijo zaradi spola, etnične ali verske pripadnosti, spolne usmerjenosti, invalidnosti, mladi z omejenimi socialnimi veščinami, (bivši) prestopniki, (bivši) odvisniki od drog ali alkohola; mladi starši in/ali starši samohranilci; sirote; mladi iz ločenih družin,mladi z nizkim življenjskim standardom, nizkimi dohodki, dlje časa brezposleni itd.


slika

Naše delo omogočajo

partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
Naš spletni portal uporablja piškotke

... z namenom zagotavljanja kvalitetne spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Naš spletni portal uporablja piškotke

... z namenom zagotavljanja kvalitetne spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Vaše nastavitve piškotkov so bile shranjene